Актуальність теми дослідження полягає у тому, що людина на 90% складається з води, вона не усвідомлює впливу напоїв на організм. Проблемою є не тільки визначення асортименту найулюбленіших людиною напоїв згідно вікової градації, але і визначення найбільш необхідних напоїв з точки зору впливу на організм людини [7]. В сучасному світі наявні безліч солодких сильногазованих напоїв, які завдають шкоду нашому організму.
Напої виготовляються людиною з давніх часів через їх властивість тамувати спрагу, приносити свіжість, позитивно впливати на обмін речовин тощо. Первинне призначення напоїв тамувати спрагу з часом набуло цілого «букету» додаткових функцій. Так з’явилися напої лікувальні, дієтичні, охолоджуючі, тонізуючі, збадьорюючи, освіжаючі.
Ще декілька тисяч років тому древні єгиптяни і вавілоняни вміли готувати напої типу квасу, пива, про що свідчать описання напоїв і способів їх приготування в різних роботах, що дійшли до нас. Такі описання зустрічаються у Гіппократа, Геродота і Теофраста, а пізніше у Діоксорида Галена.
В Китаї 30 тис. років тому охолоджували фруктові соки і пили їх як освіжаючі напої. Олександр Македонський під час походів у Персію і Індію вживав фруктові соки із снігом. Напої, що охолоджувались снігом, користувались великим успіхом і в Древньому Римі. В старовинних слов’янських джерелах називаються суто національними напої: огірковий розсол, сік квашеної капусти, морси, кваси, ягідні відвари, меди прості і з прянощами. Неможливо одночасно і детально дати вичерпну характеристику безмежному розмаїттю напоїв, але необхідно піклуватись про те, щоб споживання напоїв приносило максимум користі, щоб воно базувалось не тільки на звичках і традиціях, але і перш за все на знаннях, на сучасних наукових уявленнях про продукт. За роки існування культури споживання сильногазованих напоїв написана велика кількість книг, статей, досліджень. Напої вивчали і по сьогоднішній день продовжують вивчати як харчову сировину, яка потребує складної, різноманітної і копіткої роботи з дослідження впливу на організм людини.
Ми зупинилися на дослідженні такого напою як Кока-кола – безалкогольного газованого напою, виробленого компанією Кока-Кола. Молодь часто п`є цей напій, але, на жаль, не часто замислюється над тим, як він впливає на здоров`я молодого організму. Дослідження спрямоване на виявлення негативних впливів Кока-Коли на організм людини. В основу роботи лягли Інтернет-дані, дослідження складу Кока-Коли, підтвердження і спростування різних міфів навколо цього напою [9].
Об’єктом дослідження є: напій Кока-Кола.
Предметом дослідження є: вплив Кока-Коли на організм людини.
Метою дослідження є з`ясування впливу Кока-Коли на організм людини в цілому.
Завданнями дослідження є:
- з`ясувати особливості напою Кока-Кола;
- вивчити історію розвитку напою;
- розглянути цікаві факти про Кока-Колу;
- визначити показання та протипоказання до вживання Кока-Коли;
- дослідити вплив Кока-Коли на організм людини;
- виокремити альтернативні способи використання Кока-Коли;
- проаналізувати вплив Кока-Коли на нігті;
- зробити висновок з проведеного експерименту.
Кока-Кола–безалкогольний газованийнапій, вироблений компанією «The Coca-Cola Company».
Кока-Кола булавизнана найдорожчим брендом у світі в 2005-2011 роках в рейтингу міжнародного дослідницького агентства Interbrand. Напій продається більшніж в 200 країнах світу [1].
Рецепт Кока-Коли – таємний спосіб приготування напою. Згідно рекламної та маркетингової стратегії, закладеної Робертом Вудраффом, рецепт являє собою комерційну таємницю, відому лише декільком співробітникам, в основному керівникам. Згідно з однією з опублікованих версій, напій містить цукор, цукровий колер (карамель), кофеїн, ортофосфорну кислоту, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, екстракт коки, екстракт горіхів коли, лимонний екстракт, ваніль і гліцерин. Відмінності Кока-Коли компанії Coca-Cola і напоїв конкуруючих компаній стосуються в основному змісту ванілі і кориці, а смакові відмінності різних марок – результати ароматичного сліду. Оскільки в листі коки міститься кокаїн, компанія Coca-Cola очищає від наркотику листя, призначені для виробництва напою. Листя коки імпортуються з Перу і Болівії, потім надходять в компанію Stepan Company, а в підсумку очищені листя йдуть на виготовлення Coca-Cola. Деякі стверджують, що цей процес не може витягти всі алкалоїди кокаїну з листя, тому, можливо, Coca-Cola містить певну залишкову частку стимулятору кокаїну.
15 лютого 2011 американське радіо шоу This American Life заявило, що їй вдалося розшифрувати фотографії рукопису рецепта, опубліковані 8 лютого 1979 у виданні AtlantaJournal-Constitution, згідно з яким, до складу сиропу для основи газованої води входять: рідкий екстракт листя коки; лимонна кислота; кофеїн; цукор; вода; сік лайма; ваніль; карамель; секретний інгредієнт Merchandise X7, який, у свою чергу складається з: спирту; апельсинового масла; лимонного масла; масла мускатного горіха; коріандру; ефірного масла квітів апельсинового дерева; коричного масла [2].
Точна формула натуральних спецій «Кока-Коли» (крім інгредієнтів, зазначених вище) є комерційною таємницею. Оригінальна копія формули зберігається в головному сховищі банку Sun Trust Bank в Атланті. Його попередник, компанія Trust Company, була страховиком IPO The Coca-Cola Company в 1919 році.
Популярний міф свідчить, що тільки два керівника можуть мати доступ до формули, при цьому у кожного може бути доступ тільки до половини формули. Правда в тому, що хоча у Coca-Cola і є правило, що обмежує доступ лише для двох керівників, кожен з них знає формулу цілком, і іншим, на додаток до встановленим двом, був відомий процес виготовлення [1].
У різний час в СРСР, а потім в Україні продавалися різні варіанти напою. В різних країнах існує безліч варіантів напою Кока-Кола однакового складу, але з різними назвами, зумовленими тонкощами політики продажу в певному регіоні.
Перші відомості про південноамериканську рослину кока проникли в Європу ще в 1499 році. Перші трансатлантичні мандрівники розповідали, що індіанці жуютьлистя коки, додаючи до них деякукількість золи або вапна, а також вживають їх в їжу в товченому вигляді і змішаному з перепаленими раковинами. Наслідком цього це є сильнее нервовезбудження, що дозволяє тубільцям безперешкодно виносити величезні переходи по важких гірських дорогах.
Ті ж самі функції виконували у африканських тубільцівгоріхи коли. Не дивно, що багато фармацевтів намагалися створити на основі цих рослин чудо-засіб від усіх хвороб. Одним з них був доктор Джон Пембертон з американського міста Атланта. У 1886 році йому вдалося приготувати мікстуру на основі витяжки з коки та коли. На смак вона булла дуже навіть непогана. Хороший смак означає наявність безлічі корисних властивостей– до такого дивного висновку прийшов доктор Пембертон, який вирішив чомусь, що новий сироп здатний допомогти людям, страждаючим від втоми, стресу і навіть зубного болю.
Не відкладаючи на потім, фармацевт відправився з тільки що винайденою мікстурою в найкрупнішу міську аптеку і в той же день були продані перші порції сиропу Кока-Кола, по п’ять центів за склянку. Однак це був ще не той напій, який добре відомий нам.
Справжня Кока-Кола з’явилася в результаті недбалості продавця аптеки. Він переплутав крани і випадково додав газовану воду замість звичайної. Отримана суміш покупцям припала до смаку. Правда, не відразу. За перший рік виробництва газованої води Пембертон витратив $ 79.96 на рекламу нового напою, але зміг продати Кока-Коли тільки на $ 50. Але якщо на початку продавалося всього лише по дев’ять двохсотграмових порцій на день, то в 1988 прибуток від продажу цього напою склала 1 мільярд доларів.
Нині Кока-Колу роблять і п’ють в 200 країнах світу. З давніх пір існує легенда про секретну формулою виробництва цього напою, що нібито зберігається в сейфі, ключ від якого передається з покоління в покоління. Це всього лише рекламний міф. Рецепт Кока-коли давним-давно вже відомий, і в даний час цінний не він, а бренд Кока-Кола.
Потужний виробник безалкогольних напоїв, у тому числі Кока-Коли, один з лідерів українського ринку. Крім центрального офісу та виробництва в Київській області має представництва в 10 обласних центрах України, Сімферополі та Кривому Розі.
Компанія входить до групи «Кока-Кола Хеленік Ботлінг Компані». В Україні представництво відкрито в 1992 році. «Кока-Кола» стала однією з перших транснаціональних компаній, які виявили бажання працювати на українському ринку. «Кока-Кола Беверджиз Україна» –підприємством з 100-відсотковим іноземним капіталом, це один з найбільших інвесторів в економіку України.
Компанія заявляє, що головні завдання її бізнесу–досягнення високої якості у виробництві, в роботі з персоналом, в обслуговуванні клієнтів, в діяльності всіх підрозділів, підтримка високих стандартів роботи на ринку. Для цього ефективно впроваджуються кращі методики роботи, використовуються ресурси і досвід компанії«Кока-Кола» в усьому світі[9].
Компанія «Кока-Кола» існує багато років. Тому люди з`ясували для себе безліч цікавих фактів по напій. Серед найбільш відомих та цікавих такі:
- Кожну секунду у світі випивають 8000 склянок напоїв, вироблених компанією.
- Величезний знак «Кока-Коли», розміщений над павільйоном «Світ Кока-Коли» в Атланті, складається з 1407 звичайних лампочок та 1906 «погонних» неонових ламп. Висота знаку — 9 метрів, ширина — 8 метрів, вага — 12,5 тонн.
- Найбільший знак «Кока-Коли» розташований в чилійському місті Аріка. Він встановлений на вершині пагорба. Ширина знака — 122 метри, висота — 40 метрів. Складено цей знак з 70 тисячпляшок від «Кока-Коли».
- Існує «народний метод» лікування ротавірусної інфекції (так званого «кишковогогрипу») вживанням Кока-Коли (можливо, на вірус згубно діє ортофосфорна кислота, що входить до складу напою). Цей метод активно обговорюється на ряді інтернет-форумів, присвячених здоров’ю. Офіційною медициною такий метод не визнається, займатися самолікуванням лікарі не рекомендують.
- У 2007 році стало широко відомо, що саме екстракт кошенілі надає своєрідний колір найпопулярнішим у світі напоям Coca-Cola і Pepsi-Cola. Цей факт став досить широко відомий лише після досліджень учених, які відкрили цю інформацію. До цього рецепт напоїв утримувався в суворій таємниці [1].
- Перший зовнішній рекламний щит “Кока-Коли”, намальований ще в 1904 році, досі знаходиться на своєму місці в містечку Картерсвілл (штат Джорджія).
- Якщо всією виробленою Кока-Колою заповнити бассейн глибиною 180 сантиметрів, його довжина складе 33 кілометри, а ширина досягне майже 15 кілометрів. В такий бассейн зможуть одночасно увійти 512 мільйонів людей.
- Якщо всю вироблену Кока-Колу роздати в пляшках усім мешканцям планети, кожний з нас отримав би по 1500 пляшок.
- Якщо всю вироблену більш як за сто років «Кока-Колу» розлити в пляшки, викласти в одну лінію і обвити нею навколоземну орбіту, то вона обгорне Землю 4334 рази.
- Coca-Cola – найтриваліший спонсор Олімпійських Ігор. Співпраця Coca-Cola з Олімпійським рухом почалося з 1928 року [3].
- Якщо покласти в тарілку з Кока-Колою м’ясний стейк, то через 2 дні Ви його там не знайдете.
- Щоб почистити раковину, слід вилити банку Кока-Коли і не змивати протягом години.
- Щоб видалити іржаві плями з хромованого бампера машини, потріть бампер зім’ятим аркушем алюмінієвої фольги, змоченим в Кока-Колі.
- Щоб видалити корозію з батарей в автомобілі, полийте батареї напоєм Кока-Коли, і корозія зникне.
- Щоб розкрутити заіржавілий болт, змочіть ганчірку Кока-Колою і обмотайте нею болт на декілька хвилин.
- Щоб очистити одяг від забруднення, вилийте банку Кока-Коли на купу брудного одягу, додайте пральний порошок і поперіть в машині як завжди. Кока-Кола допоможе позбутися плям. Кока-Кола також ефективно очистить вікна в автомобілі від дорожнього пилу.
- Для перевезення концентрату Кока-Коли вантажівка має бути обладнана спеціальними піддонами, призначеними для висококорозійних матеріалів.
- Дистриб’ютори Кока-Коли вже 20 років використовують її для очищення моторів своїх вантажівок [6].
Останнім часом все частіше піднімаються питання про те, чи є вживання Кока-Коли повністю безпечним для здоров’я, і чи може цей напій бути повноцінним елементом раціону здорової людини. Якої-небудь специфічної негативної дії на організм Кока-Коли офіційно не встановлено.
Однак, в цілому, вплив напою на здоров’я не відрізняється від подібного для аналогічних продуктів. Так, не рекомендується пити сильногазовані напої особам, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту, зокрема, на гострий і хронічний гастрит, у тому числі і що супроводжується підвищеною шлунковою секрецією, на виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, на порушення з боку жовчовивідних шляхів, на хвороби підшлункової залози і на інші хвороби.
При тривалому вживанні Кока-Коли може проявитися алергія на її компоненти (у тому числі кропив’янка), яка тримається до 4 тижнів, оскільки ускладнюється відсутністю необхідної норми кальцію в організмі [5].
Надмірне вживання Кока-Коли погано впливає на весь організм в цілому [8].
У Національному інституті вивчення санітарного стану навколишнього середовища група вчених-дослідників, що займається вивченням впливу продуктів харчування на здоров’я людей, тривалий час проводила епідеміологічні дослідження впливу Кока-Коли на кісткові тканини людини. Висновок, до якого вони прийшли, був наступним – в Кока-Колі міститься фосфорна кислота, яка завдає шкоди кісткам, вона вимиває з них солі кальцію. Такий процес призводить до збільшення солей кальцію в крові, які в подальшому формують в нирках кристали і поступово утворюють каміння [4].
Найперші реакції організму на Кока-Колу викликані надходженням цукру, адже дев`ять чайних ложок цукру (це щоденна рекомендована норма) потрапляють в шлунково-кишковий тракт, примушуючи підшлункову залозу викинути в кров значну порцію інсуліну. В результаті нестачі інсуліну, печінка активно переробляє прості цукри в жири. Тому організму доведеться випробувати стрибок інсуліну. Приблизно до 40 хвилин після вживання Кока-Коли завершується всмоктування кофеїну, і він здатний надати свою збудливу дію. Зіниці очей розширяться, підвищується артеріальний тиск, блокуються аденозинові рецептори. Це сприяє виникненню збудження і запобігає сонливості. Незабаром в організмі збільшиться виробництво гормону дофаміну, який стимулює центр задоволення мозку, викликаючи приємні емоції у відповідь на надходження напою. Не зовсім фізіологічні реакції. Але все-таки це підсумок одноразового прийому, а які можливі результати після тривалого вживання напою. Велика кількість цукру не може не надати дії на функціональну активність підшлункової залози та ендокринної системи. Крім того, тривале вживання такого насиченого розчину може прискорити перебіг карієсу, створюючи сприятливі умови для розмноження мікроорганізмів.
Крім цього регулярне вживання Кока-Коли може стати причиною ураження м’язових тканин, оскільки вживання «шипучки» в обсязі кілька літрів на день приводили до виникнення почуття втоми, втрати апетиту та до блокади провідності в серці. Такі ефекти викликані вимиванням калію, в результаті дії великих концентрацій глюкози і кофеїну. А низький рівень калію (гіпокаліємія) якраз і може стати причиною слабкості, аритмій серця або, навіть, паралічу. Постійне споживання газованих безалкогольних напоїв збільшує ризик захворювання на рак підшлункової залози майже в 2 рази. Фахівці Гарвардської школи охорони здоров’я у 2004 році опублікували результати восьмирічних досліджень підсолоджених цукром безалкогольних напоїв. Протягом 8 років вчені спостерігали за 52 тисячами жінок, які вживали солодкі безалкогольні напої. Дослідники порівнювали стан жінок з першої групи, які пили по одній стандартній пляшці солодкого безалкогольного напою в місяць зі здоров’ям тих жінок з другої групи, які вживали більше за одну пляшку щодня. Виявилося, що жінки з другої групи, частіше страждали на ожиріння. У другій групі хворих на діабет другого типу було значно більше.
В США, де вживання Кока-Коли та інших газованих безалкогольних напоїв висока, на діабет другого типу тільки за офіційною статистикою Міжнародної федерації діабету хворіє близько 8,6%. У зв’язку з цим різноманітні лимонади і всілякі Коли не рекомендується регулярно вживати ні дітям, ні дорослим, особливо вагітним і годуючим жінкам. Здорова доросла людина може інколи спожити чудо-напій, але захоплюватися ним не варто.
Напевно, багатьом цікаво, що ж це за інгредієнт, присутній у складі улюбленого напою, якому під силу впорається з будь-якими забрудненнями. Відповідь на це питання дуже проста – це ортофосфорна кислота. Саме ця кислота здатна на багато що – вона знищує не тільки бруд, але й людські органи, а також зубну емаль.
Ця кислота міститься в будь-яких нешкідливих соках і навіть у кисломолочній продукції, але в набагато менших кількостях, ніж у Кока-Колі, тому руйнівний потенціал ортофосфорної кислоти у цьому напої у десятки разів вище, ніж у будь-якого соку [8].
У межах обраної теми були поставлені завдання, а саме:
- дослідити вплив Кока-Коли на нігті. У багатьох джерелах мережі Інтернет зазначалося, що Кока-Кола здатна за 4 дні розчинити нігті;
- з`ясувати чи здатна Кока-Кола розчинити м`ясо.
Для того, щоб з`ясувати правдивість міфів про розчинення нігтів, нами був проведений експеримент. Посуд (баночку, місткістю 0,5 л.), наповнив Кока-Колою, потім опустив нігті у посудину. Відразу почали виділятися бульбашки навколо нігтів. Нігті плавали на поверхні та «шипіли» протягом 2 годин; згодом нігті набули коричневого відтінку та потонули. Після того протягом тижня жодних змін об’єкта дослідження не відбулося.
При виконанні іншого завдання – з`ясування здатності напою розчинити м`ясо, було з`ясовано, що м`ясо Кока-Кола також не здатна розчинити. При взаємодії Кока-Коли з м`ясом, останнє нейтралізувало напій, розклавши його на прозору речовину та мутний коричневий осад на дні.
Отже, оскільки умови експериментів були повністю реалізовані, можна зробити висновок, що Кока-Кола не здатна розчинити нігті ні за 4 дні, ні за тиждень.
Також з’ясовано, що Кока-Кола не розчиняє м`ясо, а, значить, і органи та тканини людини.