Зв’язок між споживанням харчових продуктів та первинною захворюваністю на розлади психіки та поведінки в Україні

Автор: Руль Ю. В., д.м.н., акад. УТА, професор кафедри психології ІСНіС МАУП

Анотація: робота присвячена оцінці зв’язку між рівнями споживання окремих груп харчових продуктів по областях України у 2001-2003 роках і первинною захворюваністю на розлади психіки і поведінки. Виявляється значення (позитивне чи негативне) харчових продуктів у формуванні захворюваності на розлади психіки і поведінки та розраховуються оптимальні рівні їх споживання як такі, що забезпечують найнижчий рівень первинної захворюваності населення на даний вид психічних відхилень.

Актуальність проблеми: Оцінка зв’язків між рівнями споживання окремих груп харчових продуктів та психічною патологією дозволяє підійти до розшифрування механізмів виникнення психічних хвороб. Досліджень в такому ракурсі в літературі ми не зустріли. Герой книги С. Дземана «Кулінар, або обід для гурмана», (Тернопіль, Богдан, 2014) підкреслює, що «…властивості страви залежать не тільки від того, де і як росли продукти, з яких її виготовлено, а насамперед від того, хто їх вирощував, збирав і хто готував страву. Кухар стає чи не основним “інгредієнтом”, і у страві, як стверджує Кулінар, відчувається запах самої людини, запах навіть її почуттів, її болю» [1]. Вона також згадує іншу книжку — наукову есеїстику “Їжа і філософія”, написану колективом американським авторів (український переклад книжки вийшов 2011 р. у видавництві “Темпора”) де у статті під назвою “Обов’язок куховарити: дослідження намірів та етики домашньої й ресторанної кухонь” її автор Крістіан Дж. Крауткрамер пише про відмінність ресторанного куховарства від домашнього: «…ресторанні кухарі, позаяк не мають прямого контакту з клієнтами, мають обов’язок передусім перед їжею, натомість етика домашньої кухні ставить наголос перш за все на вшануванні тих, хто їсть» [2].

Левкова А. вважає, що герой «Кулінара» доходить несподіваного висновку, що голод — це не відчуття браку насиченості, а емоція, точніше, відчуття браку душевного тепла, а  в декого це й замаскований страх.

Австралійські учені заявляють: вони з`ясували, що продукти з високим вмістом цукру і жиру пов’язані із зниженням когнітивних здібностей, Експеримент показав, що через шість днів перебування на такій дієті у щурів спостерігалося погіршення пам`яті. Автор дослідження М. Моріс, вважає, що така висока швидкість зниження здібностей пов’язана з запалення в гіпокампі — зоні мозку, що відповідає за формування і зберігання спогадів. Ефект, аналогічний тому, що спостерігався у щурів, був і у людей. Зокрема, у них знижувалася виконавча функція мозку, збільшувалася швидкість реакції. І ці зміни спостерігалися вже через п`ять днів після початку споживання згаданих вище продуктів. Це особливо небезпечно з погляду старіння організму. Детальніше про це у електронному ресурсі [3]: http://health.unian.ua/worldnews/866456-solodka-i-jirna-jija-oslablyue-mozok.html

У електронному ресурсі [4]: http://vidrodjena.org.ua/tips-and-advice/tips/krasha-ja-dlia-mozky-gorhi—nasnni

повідомляється, що для отримання негайного заряду творчої енергії, не можна знайти нічого краще, ніж горіхи, які містять білок, певну кількість клітковини, вони багаті і корисними жирами. Складні вуглеводи у їх складі допоможуть підбадьоритися, в той час як жири і протеїн будуть підтри-мувати функції мозку протягом багатьох годин. Вони також містять значну кількість токоферолу — вітаміну Е, який має важливе значення для когні-тивної функції. Фундук, арахіс, кеш’ю, волоські горіхи корисні, але не можуть зрівнятися з мигдалем. Рекомендується їсти сирі, несолоні горіхи, а не упаковані в пакетики разом з консервантами і сіллю. Вибираючи їжу для мозку, слід уникати вуглеводів, які містять горіхи макадамії. У них також набагато більше жирів, ніж у більшості горіхів. Арахіс не ідеальний: багато людей мають на нього алергію. Він містить менше здорових жирів, ніж інші види горіхів. Корисне для діяльності мозку насіння соняшнику, кунжуту, льону. Для заміни майонезу і салатних заправок доцільно використовувати тахін — кунжутне масло, яке, крім того, що корисно, має прекрасний смак. Насіння містять багато білка, корисних жирів і вітаміну Е, а також антиоксидантів і цінних для інтелекту мінералів, таких як магній [ 4 ].

Наступний електронний ресурс [5]: http://medport.in.ua/enc/dti-ta-zdorove-xarchuvannya/zha-dlya-zdorovya-rozumu.html пропонує низку харчових продуктів та рекомендацій, які сприятливо діють на когнітивні та поведінкові функції мозку:

Нестача вітаміноподібної речовини F може призводити до депресії та порушень пам’яті. Вітамін F міститься в зелені, листі капусти, шпинаті.

Вітамін Е істотно знижує ризик отримати з роками хвороба Aльцгеймера. Його денну дозу містять: 2,5 столової ложки насіння соняшника, 2,5 столової ложки рослинної олії, 0,5 кг індичого стейка, 1 кг скумбрії, 60 г мигдалю, 90 г гірчичного масла, 80 г пшеничних проростків. Цей вітамін присутній у всіх горіхах, листових овочах, яєчних жовтках.

Вітамін В6 покращує довготривалу пам’ять, підвищуючи оперативність інтелектуальних процесів. Він міститься в бананах, картоплі, вівсянці, тунці, курятині. Денну норму можна отримати з 200 г яловичини і 50 г пластівців з висівками.

Поліненасичені жирні кислоти і кислоти групи омега-3 регулюють кут зору і сприяють психічному розвитку дитини, знижують рівень холестерину в крові і тканинах і, отже, знижують ризик серцево-судинних захворювань. Добова доза цих важливих сполук міститься в 60 г оселедця-івасі, або в 30 г скумбрії, або в 30 г сардин у власному соку, або в 70 г лосося, або в 180 г устриць, або в 300 г креветок. 60 г консервованого тунця містять тижневу норму цих кислот. Ними багаті печінка тріски, риб’ячий жир і взагалі жирна риба — форель, кета. Корисні кукурудзяна, соєва, соняшникова олія. Однієї столової ложки будь-якої рослинної олії достатньо для задоволення добової потреби в поліненасичених жирних кислотах.

Червона квасоля, в тому числі і консервована, знижує рівень холестерину на 10%. Апельсиновий сік, виноград, червоні яблука, яблучний сік, кетчупи, помідори збільшують зміст «корисного» холестерину. Часник і зелений чай знижують рівень холестерину — на 12% за короткий термін. До речі, ті, хто їсть 5-6 разів на день, має рівень холестерину на 5% нижче, ніж харчуються рідше.

Мононенасичені жирні кислоти також знижують рівень холестерину. Містяться вони в гірчичному, арахісовому, рапсовій і оливковій олії, фундуку, сої, горіхах кеш’ю, мигдалі, фісташка. Натуральний джерело цих кислот — конопляні і гарбузове насіння. Авокадо при вживанні його в кількості 1,5 штуки на день за 3 тижні знижує рівень холестерину більш ніж на 8%.

Добова норма заліза — 20 мг. Добре відомо, що нестача цього мікроелемента веде до анемії, при якій кровопостачання головного мозку істотно страждає — погіршуються концентрація уваги і пам’ять. Залізо міститься в м’ясі, бобових рослинах, гречці, печінці, хлібі, яблуках, гранатах. Засвоєнню заліза сприяє вітамін С (фрукти). Прийом знеболюючих, міцний чай і кава, а також хронічний гастрит знижують вміст заліза в організмі.

Добова норма кальцію — 1,0-1,5 г. Нещодавно встановлено, що цей елемент здатний боротися з депресіями. Міститься в молочних продуктах, сухофруктах, капусті брокколі, мигдалі, сардинах. Сечогінні препарати знижують його вміст в організмі.

Магній іноді називають антистресовим металом. Добова норма 300-400 мг. Дефіцит його в організмі провокує безсоння і головні болі, виснажуючи кору головного мозку, знижуючи її можливості і здібності. Міститься в відварному картоплі, капусті брокколі, плавленому сирі, какао-бобах, молоці, бананах, меді, мигдалі, рибному філе, квасолі, горосі, горіхах, крупах, зелені, морепродуктах. Алкоголь, антибіотики і сечогінні засоби вимивають магній з організму.

Добова норма трьохвалентного хрому (5 та 6-валентний хром – небезпечний токсикант) — 50-200 мкг. Нестача цього елементу викликає тривожний фон, посилюючи почуття занепокоєння. Дефіцит хрому може призводити до підвищення рівня холестерину в крові. Міститься в кукурудзі, чорному хлібі, чорному чаї, м’ясних стравах з гарніром з відвареної картоплі «в мундирі» і багатьох інших звичайних продуктах харчування.

Добова норма йоду — 100-200 мкг. Недолік його веде до депресій. Хронічний дефіцит йоду з самого раннього віку може призводити до кретинізму. Джерело — водорості, мідії, креветки, морська капуста, йодована сіль, шампіньйони [5].

Мета нашої роботи: використовуючи точний математичний апарат, на значній кількості спостережень у епідеміологічному дослідженні довести корисну чи шкідливу дію порушень у харчуванні щодо виникнення розладів психіки і поведінки серед населення областей України.

Організація досліджень: Аналізу підлягали статистичні дані про первинну захворюваність на розлади психіки і поведінки серед населення 25 областей України у 2001-2003 роках (масив з 75 даних у розрахунку на 100000 населення) та статистичні дані про відповідні рівні споживання населенням цих областей окремих груп харчових продуктів у розрахунку на одну особу у кг*рік, а також відповідна енергетична цінність харчового раціону у ккал/добу на одну особу. Математичний аналіз полягав у вирахуванні коефіцієнта кореляції Пірсона з 75 пар співставлень, представлення закономірності у вигляді лінійної та нелінійної апроксимації, побудови математичних описів спостерігаємого зв’язку і відповідного його графічного зображення. Результати у даному фрагменті досліджень базувались на 825 парах співставлень.

Даний епідеміологічний науковий матеріал є продовженням серії статей, перша з яких була опублікована в електронному журналі МАУП «Медична психологія» [6].

eda2-1

 

 

 

 

Мал. 1. Лінійна та нелінійна моделі, напрямок і міра кореляційного зв’язку між споживанням м’яса і первинною захворюваністю на розлади психіки і поведінки в областях України .

 

Виходячи з Мал. 1, за даними лінійної кореляції з надзвичайно високою

достовірністю можна зробити висновок, що чим більше споживається м’яса і м’ясопродуктів, тим нижче рівень захворюваності на розлади психіки і поведінки. Це дослідження охоплює природний інтервал споживання даного виду продуктів від 20 до 45 кг на рік на одну пересічну особу – мешканця конкретної області України. При цьому встановлено, що збільшення споживання м’яса на 1 кг*рік закономірно зменшує захворюваність на 15 випадків розладів психіки і поведінки у розрахунку на 100000 населення України. За даними нелінійної кореляції встановлено рівень споживання м’яса, при якому даний вид захворюваності є мінімальним. Це відповідає рівню 39 кг на особу*рік або близько107 г на добу на одну особу.

У наступному Мал. 2 представлено аналогічний аналіз, але стосовно рівнів споживання молока. Виходячи з Мал. 2, за даними лінійної кореляції з високою достовірністю можна зробити висновок, що чим більше спожива-ється молока і молокопродуктів, тим нижче рівень захворюваності на розлади психіки і поведінки. Це дослідження охоплює природний інтервал споживання даного виду продуктів від 100 до 350 кг(л) на рік на одну пересічну особу. При цьому встановлено, що збільшення споживання молока на 1 кг(л)*рік закономірно зменшує захворюваність майже на 1 випадок розладів психіки і поведінки у розрахунку на 100000 населення України. За даними нелінійної кореляції встановлено рівень споживання молока, при якому даний вид захворюваності є мінімальним. Це відповідає рівню 249-260 кг(л) на особу*рік або 682-712 г(мл) на добу на одну особу.

Цей оптимум враховує не тільки саме питне молоко, а й продукти його перероблення.

eda2-2

 

 

 

 

 

 

Мал. 2. Лінійна та нелінійна моделі, напрямок і міра кореляційного зв’язку між споживанням молока і молочних продуктів та первинною захворюваністю на розлади психіки і поведінки.

У наступному Мал. 3 проаналізовані результати співставлення споживання яєць, шт./рік на одну особу та первинна захворюваність на розлади психіки і поведінки.

eda2-3

 

 

Мал. 3. Лінійна та нелінійна моделі, напрямок і міра кореляційного зв’язку між споживанням яєць і яєчних продуктів та первинною захворюваністю на розлади психіки і поведінки.

Встановлено, що споживання яєць у діапазоні від 120 до 260 яєць на особу на рік несуттєво (лише на рівні слабкої тенденції) впливає на захворюваність на розлади психіки і поведінки. І, все ж, аналізуючи нелінійну закономірність можна дійти висновку, що близьким до оптимального за даним критерієм буде споживання 148-159 яєць на рік на одну особу або біля ½ яйця на день на 1 особу.

Нижче наведені графічні дані співставлення рівня споживання хлібопродуктів та первинної захворюваності на розлади психіки і поведінки (Див Мал. 4).

eda2-4

Мал. 4. Лінійна та нелінійна моделі, напрямок і міра кореляційного зв’язку між споживанням хлібних продуктів та первинною захворюваністю на розлади психіки і поведінки.

На достатньому рівні достовірності можна оцінити позитивний вплив хлібопродуктів на збереження психічного здоров’я. Збільшуючи річну норму споживання хлібопродуктів усього на 1 кг на рік у межах між 100 і 160 кг на рік на особу або на 2,7 г на добу ми добиваємось зменшення захворюваності на розлади психіки і поведінки майже на 3 випадки на 100000 населення.

Нелінійна кореляція показує, що оптимум споживання хлібопродуктів знаходиться у межах між 142-148 кг на особу*рік або 389-405 г*добу.

eda2-5

Мал. 5. Лінійна та нелінійна моделі, напрямок і міра кореляційного зв’язку між споживанням картоплі та первинною захворюваністю на розлади психіки і поведінки.

Як видно з Мал. 5, збільшення споживання картоплі на 10 кг за рік на

особу зменшує первинну захворюваність на розлади психіки і поведінки на 14 випадків на 100000 населення. Оптимум споживання картоплі, за яким спостерігається мінімальна захворюваність на дану патологію, відповідає 190 кг картоплі на особу*рік або 520 г картоплі на добу.

eda2-6

 

Мал. 6. Лінійна та нелінійна моделі, напрямок і міра кореляційного

зв’язку між споживанням овочів (окрім картоплі) та первинною захворюваністю на розлади психіки і поведінки.

Як видно з Мал. 6, рівень споживання інших овочів (окрім картоплі) ніяк не відобразився на первинній захворюваності на розлади психіки і поведінки. І, все ж, нелінійна кореляція показує орієнтовно, де знаходиться оптимум. Це 110-120 кг*рік на особу або 300-330 г*добу за даним критерієм захворюваності.

eda2-7

 

Мал. 7. Лінійна та нелінійна моделі, напрямок і міра кореляційного зв’язку між споживанням плодів та первинною захворюваністю на розлади психіки і поведінки.

Хоч і на рівні тенденції, але відмічена певна і неочікувана закономірність збільшення захворюваності зі збільшенням рівня споживання плодів.   Міні-мальна захворюваність спостерігається при рівнях споживання плодів у кіль-кості 12-14 кг особу*рік або 33-38 г/особу*добу за даним критерієм оцінки.

 

На Мал. 8 представлена достовірна закономірність збільшення первинної захворюваності при збільшенні споживання риби від 5 до 20 кг/особу*рік

eda2-8

 

Мал. 8. Лінійна та нелінійна моделі, напрямок і міра кореляційного

зв’язку між споживанням риби та первинною захворюваністю на розлади психіки і поведінки.

У даній серії співставлень виявилось, що зі збільшенням споживання риби на 10 кг*рік захворюваність зростає на 127 випадків на 100000 населення. А оптимум споживання даного продукту знаходиться на рівні 7 кг/особу*рік або всього на рівні 20 г/особу*добу. Якщо виходити з даного критерію.

Нижче наведено Мал. 9, який ілюструє негативну, у крайньому разі нейтральну роль цукру щодо захворюваності на розлади психіки і поведінки.

eda2-9

 

Мал. 9. Лінійна та   нелінійна моделі, напрямок і міра кореляційного

зв’язку між споживанням цукру та первинною захворюваністю на розлади психіки і поведінки.

У даній серії досліджень встановлено рівень споживання цукру, який відповідає мінімальній захворюваності на дану групу хвороб. Він дорівнює 30,5 кг/особу*рік або 84 г/пересічну особу*добу.

Нижче наведено Мал. 10, який ілюструє зв’язок між рівнем споживання рослинної олії та первинною захворюваністю на розлади психіки і поведінки.

eda2-10

Мал. 10. Лінійна та   нелінійна моделі, напрямок і міра кореляційного зв’язку між споживанням рослинної олії та первинною захворюваністю на розлади психіки і поведінки.

У даній серії отримано достовірні відомості про збільшення захворюваності зі збільшенням споживання рослинної олії, а саме: збільшення споживання олії на 1 кг/особу*рік провокує збільшення випадків захворювання на розлади психіки і поведінки майже на 25 випадків на 100000 населення. За нелінійною закономірністю вирахувано оптимальний рівень споживання рослинної олії. Він складає 8,6 кг/особу*рік або біля 24 г/особу*добу.

eda2-11

Мал. 11. Лінійна та   нелінійна моделі, напрямок і міра кореляційного зв’язку між споживанням енергії та первинною захворюваністю на розлади психіки і поведінки.

Високодостовірні дані у цій серії (Див. Мал.11) свідчать про зворотний зв’язок між енергетичною цінністю раціону (у реальних межах від 2400 до 3200 ккал/особу*добу) та захворюваністю на розлади психіки і поведінки.

Збільшення енергетичної цінності раціону на 100 ккал/особу*добу нівелює майже 31 випадок захворюваності на дану патологію. Нелінійна закономірність дозволила встановити достовірний оптимум енергетичної цінності харчового раціону, який дорівнює 2870 ккал/особу*добу

Нотаток: При оцінці статистичної значущості отриманих результатів по серіях 1-11 (Див. Мал. 1-11) враховували такі критичні значення коефіцієнтів кореляції: r (0,05) = 0,247906; r (0,02) = 0,287043; r (0,01) = 0,288928. Нижчі за 0,247906 значення коефіцієнта кореляції не дають математичного підгрунтя для висновку про наявність зв’язку між співставлюваними масивами даних.

Висновки

  1. Вперше отримано математичний та епідеміологічний апарат для виявлення зв’язку між рівнем споживанням того чи іншого продукту та захворюваністю.
  2. Епідеміологічне дослідження дозволило виявити позитивний профілак-тичний вплив м’ясопродуктів, хлібних та молочних продуктів, картоплі та енергетичної цінності харчового раціону щодо первинної захворюваності на розлади психіки і поведінки в Україні.
  3. Вплив рівнів споживання інших (окрім картоплі) овочів, плодів, цукру та яєць у даному дослідженні не набув статистичної значущості.
  4. Вплив рівнів споживання риби та рослинної олії виявився негативнивним, або таким, що бідвищує рівень первинної захворюваності на розлади психіки і поведінки.
  5. За даними нелінійної кореляції встановлені такі оптимуми споживання харчових продуктів, при яких первинна захворюваність на розлади психіки і поведінки мінімальна, а саме: м’ясо і м’ясопродукти – 39 кг/особу*рік або 107 г/особу*добу; молоко і молокопродукти 249-260 кг/особу*рік або 682-712 г(мл)/особу*добу; яйця та яйцепродукти 148-159 шт/особу*рік або ½ яйця/особа*добу; хлібопродукти 142-148 кг/особу*рік або 389-405 г/особу*добу; картопля 190 кг/особу*рік або 520 г/особу*добу; овочі (окрім картоплі) 110-120 кг/особу*рік або 300-320 г/особу*добу; плоди 12-14 кг/особу*рік або 33-38 г/особу*добу; цукор 30,5 кг/особу*рік або 84 г/особу*добу; рослинні олії 8,6 кг/особу*рік або 24 г/особу*добу; енергетична цінність харчового раціону 2870 ккал/особу*добу.